Sutienul te poate ucide!


Un articol de Cristian Iacov

Corelatia dintre cancerul mamar si sutien este un mit, conform Fundatiei Susan G. Komen si Societatii Americane de Combatere a Cancerului (ACS). Cu toate acestea, cel putin 5 studii au aratat ca ESTE o legatura indiscutabila intre cancerul mamar si purtarea sutienului mai multe ore pe zi. Unii oameni de stiinta cer un boicot al Komen si ACS, intrucat musamalizarea pe care au orchestrat-o duce la pierderi de vieti omenesti.

Problemele cauzate de sutien, conform antropologilor medicali Sydney Ross Singer si Soma Grismaijer, constau in restrictionarea fluxului limfatic, ceea ce duce la acumularea de toxine in san. Efectul este comparabil cu umflarea picioarelor si a gleznelor cauzata de zborurile lungi, intrucat lichidul limfatic se acumuleaza in extremitatile membrelor inferioare, neputand circula liber.

Singer si Grismaijer, coautorii volumului Haine pentru moarte: Legatura dintre cancerul mamar si sutien (Dressed To Kill: The Link Between Breast Cancer and Bras), afirma ca purtarea sutienului mai mult de 12 ore pe zi mareste dramatic riscul de cancer la san. Femeile care poarta sutien 24/7 sunt de 125 de ori mai predispuse riscului de a dezvolta cancer la san comparativ cu femeile care poarta sutien rar sau deloc. Femeile care dorm cu sutien au, conform studiului, o sansa de 75% de a se imbolnavi de cancer la san la un moment dat.

Harvard a efectuat o cercetare, in 1991, care a aratat ce exista o incidenta crescuta de cancer mamar in randul femeilor care poarta sutien. Rezultatele cercetarii au fost comunicate Fundatiei Susan G. Komen, precum si Societatii Americane de Cancer, care stiau de existenta acestui studiu de mai bine de 20 de ani. Nu exista dovezi care sa infirme acest lucru. Cu toate acestea, printre datele comunicate nu s-a mentionat nici macar o data faptul ca dezbracarea sutienului la sfarsitul zilei poate face o diferenta.

Aceasta omisiune importanta i-a indignat profund pe Singer si Grismaijer. Iata motivul pentru care „solicita un boicot al acestor organizatii pana cand acestea vor inceta sa mai respinga legatura dintre purtarea de sutien si aparitia cancerului la san si vor accepta, in sfarsit, sa instruiasca medicii si femeile despre riscurile sporite de aparitie a cancerului in randul femeilor care poarta sutiene stramte.”

Chiar si reducerea duratei de purtare a sutienelor stramte poate face o diferenta. Iata ce ne indica cifrele: una din sapte femei care poarta sutien mai mult de 12 ore pe zi, dar nu si in timpul somnului, se imbolnaveste de cancer. In schimb, purtarea sutienului mai putin de 12 ore pe zi reduce riscurile la 1 caz din 152, in timp ce renuntarea completa la sutien reduce riscurile la 1 caz din 168.

Medicul obstetrician Lisa Goldstein le recomanda femeilor sa isi dea jos sutienul atunci cand ajung acasa si sa maseze tesuturile tasate de sutien pentru a redresa fluxul lichidelor limfatice.

Komen si ACS ar putea, si ele, sa mobilizeze fonduri in vederea desfasurarii de noi studii care sa aprofundeze aceasta conexiune si, astfel, sa salveze vietile a milioane de femei care nu cunosc aceste riscuri, dar au ales, in schimb, sa musamalizeze chiar si dovezile existente si sa ii puna la zid pe cei care incearca sa informeze in mod corect publicul. In timp ce majoritatea directorilor executivi ai Fundatiei Komen incaseaza salarii cu sume de sase cifre, nu se aloca deloc bani pentru derularea de cercetari noi sau educarea publicului cu privire la astfel de schimbari marunte care ar putea conta, de fapt, atat de mult in economia luptei pentru prevenirea cancerului la san.

Conform raportarilor anuale, in anul 2010, unul din directorii executivi ai Komen primea un salariu de $417,000. Este important sa mentionam, de asemenea, faptul ca mai multe studii au corelat alaptarea la san cu o reducere de pana la 50% a riscului de cancer mamar, dar aceste informatii esentiale nu apar nicaieri in anunturile publice si campaniile de strangere de fonduri. Initiativa laudabila de scoatere la lumina a acestor date ii apartine organizatiei La Leche League. Din nefericire, insa, bugetul acesteia este incomparabil mai mic decat cel al Komen si ACS.

Pe langa boicot, Singer si Grismaijer au mai venit cu o sugestie. Acestia propun ca „de fiecare data cand ACS sau Fundatia Komen cer o donatie, sa le trimiti, in schimb, sutienul tau! Astfel vor receptiona mult mai clar mesajul, iar tu vei putea preveni mult mai eficient riscul de cancer mamar.”

Acasă

Acest articol a fost publicat în SANATATE-VINDECARE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.