World One, programul de calculator creat în 1970 de Clubul de la Roma pentru a prezice viitorul omenirii, arată faptul că sfârșitul civilizației noastre este foarte, foarte aproape


În 1973, la MIT a fost creat un program de calculator care avea ca scop prezicerea viitorului umanității. Conform calculelor acestuia, până în 2040 civilizația noastră se va sfârși. În timp ce multe predicții apocaliptice făcute de-a lungul timpului nu s-au materializat, ceea ce a dedus prin calcule matematice acest program realizat în urmă 50 de ani s-a adeverit în mare parte. Prin urmare, ar putea avea dreptate acea inteligentă artificială rudimentară, asta dacă ar fi să o raportăm la tehnologia pe care o avem astăzi?

Predicția a fost făcută de un program numit World One. Acesta a fost creat de Jay Forrester, care a fost însărcinat de Clubul de la Roma să modeleze un software care să arate cum va arăta lumea în viitor. Clubul de la Roma este o organizație compusă din foști șefi de stat, oameni de știință și membri ONU, cu misiunea, cel puțin declarativă, de a “promova înțelegerea și pacea globală, și de a ajuta la rezolvarea problemelor cu care se confruntă omenirea”

Ceea ce a arătat World One a fost că, până în 2040, s-ar produce un colaps la nivel gloval. Conform celor de la ABC, calculele modelului au ținut cont de tendințele privind nivelul poluării, creșterea populației, cantitatea de resurse naturale și calitatea globală a vieții pe Pământ. Predicțiile pentru înrăutățirea calității vieții și reducerea resurselor naturale au fost până acum corecte. De fapt, 2020 este un nou punct de reper prezentat de World One. Atunci calitatea vieții ar trebui să scadă foarte mult la nivel planetar.

“În jurul anului 2020, viața pe Terra se va schimba, dacă nu facem nimic, calitatea vieții va scădea și va coborî foarte mult. Poluarea va deveni atât de gravă încât va începe să omoare oamenii, ceea ce la rândul ei va determina diminuarea populației. Suveranitatea națiunilor nu va mai fi absolută, va exista o diminuare treptată a suveranității, puțin câte puțin. Chiar și marile națiuni vor avea această problemă. Ulterior, între 2040 și 2050, viața civilizată pe care o cunoaștem pe această planetă va înceta să mai existe”, se arată în raportul trimis în 1973 de către Jay Forrester clubului de la Roma.

World One a privit lumea ca pe un sistem, și a analizat comportamentul nostru din 1900 și până în 1970. În prezent, nouă din zece persoane din întreaga lume respiră aer care are un nivel ridicat de poluare, potrivit datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Agenția estimează că 7 milioane de decese au loc în fiecare an din cauza poluării. În Africa există o problemă acută de apă potabilă și hrană iar migrația a pus stăpânire pe Europa, lucru ce poate duce la pierderea treptată a suveranității unor state.

Dacă ceea ce a prevăzut World One pentru anul 2040 se va și petrece, mulți dintre noi vom apuca să vedem. E cert însă că încă putem preveni o catastrofă care, astăzi, este previzibilă și fără un program de calculator construit să facă astfel de predicții…

sursa: https://bigthink.com/paul-ratner/in-1973-an-mit-computer-predicted-the-end-of-civilization-so-far-its-on-target

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

http://www.cunoastelumea.ro

Acest articol a fost publicat în PREVESTIRI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la World One, programul de calculator creat în 1970 de Clubul de la Roma pentru a prezice viitorul omenirii, arată faptul că sfârșitul civilizației noastre este foarte, foarte aproape

 1. simona zice:

  Uau s-au terminat resursele ! Vezi sa nu ,uitati-va la Romania are sau n-are bogatii minerale ?Are ,dar ti-au inchis industria miniera pt ca nu poti sa tii pretul la bursa cand ai pe piata exod .Si ca tara noastra sunt atatea tari .Cat despre teren arabil ,haida de o fi saracit pamantul lumii .Nu cumva daca ai avea prea mult grau ,ai incurca bursa ?(si asta-i un sg exemplu).
  Cat despre program ,apai il manipulezi cum vrei ,totul depinde de ce date ii dai .

  Apreciază

  • Citadela zice:

   Simona, suntem pe cale de a face ceva fara precedent. Ceva ce nu s-a mai facut de oameni in scurta lor istorie industriala si anume: Desi exista resurse aproape nelimitate, le vom lasa ingropate si nu va mai fi permis sa ne atingem de ele decit intr-o masura extrem de redusa si foarte selectiv. Asta-i directia in care deja de mult timp me indreptam, chit ca intelegem acest fenomen sau nu. Din acest motiv chiar razboiul a devenit ABSOLUT INUTIL, asa cum ele, razboiele erau SIMPLE PUNTI de repornire a aeconomiei mondiale. Acest lucru NU MAI ESTE POSIBIL in noua viziune a stapinilor lumii , plan la care suntem toti obligati sa ADERAM. Stai linistita ca DEJA SUNTEM!…si nu numai, ne situam printre fruntasii acestei miscari!

   Apreciază

   • Citadela zice:

    S-a incheiat perioada folosirii termenului de „bogatii” minerale sau „bogata” in resurse. Perioada expansiunilor teritoriale si coloniale s-a incheiat de ceva vreme si s-a pecetluit se pare pentru VECIE. Noi nu suntem colonie cum s-ar crede si cum am mai folosit si eu eronat acest adjectiv , la fel si L. Lucescu. Noi suntem doar parte din proiectul global de reducere si conservare la unison cu celelalte tari. Economia-abureala existenta este doar o PUNTE de legatura, de tranzitie, temporara.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.