Circulă pe net Apa românească de ploaie: flota NATO la Marea Neagră


Proiectul apartine Ministerului Apararii Nationale (Ministru: Mihnea Motoc, sotul fostei judecatoare la CCR Motoc, fost secretar de stat in Guvernul Nastase). Prezenta navelor militare in Marea Neagra e reglementata de conventia internationala de la Montreux semnata in 1936 de Turcia, Franta, URSS, Romania, Grecia, Anglia. Ea prevede (printre altele) :

– Trecerea navelor militare prin stramtorile Bosfor si Dardanele se anunta cu 8 zile inainte autoritatilor turce.

– Pentru tarile riverane (cu iesire la Marea Negra) se admite intrarea si iesirea navelor militare fara limitari de tonaj dar doar cite una pe rand.

– Pentru navele militare apartinind altor tari (care nu au granite la Marea Neagra), exista stricte limitari.

Mentionez citeva :

11A – Greutatea maxima al fiecarei nave militare straine care intra in Marea Neagra e limitata la 15.000 tone.

B – Un grup de nave militare straine poate fi compus din maxim 9 nave si cu o greutate totala completa de 30.000 tone.

C – Oricare nava militara straina poate sta in Marea Negra pe o perioada maxima de 21 de zile.

Acesta tratat pina azi respectat scrupulos de toti a creat si citeva probleme. NU de mica importanta.

Respectiv :

– Rusia poate intra /iesi din Marea Neagra cu portavioane fiind o tara riverana.

– USA sau alte tari NATO cu portavioane (depasesc toate si fara exceptie greutatea maxima admisa de 15.000 tone) NU au aceasta posibilitate. Daca Flota VI americana (care are baza la Napoli -Italia) trimite o fregata, crucisator in Marea Negra, poate face doar pe o perioada de maxim 21 de zile.

Ca urmare, proiectul prezentat de MApN are numeroase probleme.

Enumar citeva :

1 – La Marea Negra au granita 3 (trei) tari membre NATO. Turcia – Romania – Bulgaria. O flota NATO si permanenta (conform proiectului) ar avea PRIN DEFINITIE la baza navele militare a celor 3 tari enumerate.

33– Flota bulgara e sublima, mareata dar nu are nici o capacitate reala de lupta.

– Flota turca la Marea Neagra e consistenta dar cu nave destul de vechi (de regula ex- US Navy) Submarinele turce cumparate din RFG sint model Type 209. Anul trecut a fost primit si primul submarin model 214 din un contract care prevede inlocuirea celor 14 submarine model 209 cu noul tip.

-Flota romanesca e formata din 3 fregate. Fara rachete AA, fara capacitate de a lupta impotriva submarinelor. Unicul submarin romanesc Delfinul sta legat la chei de 21 de ani. Pactic e o epava care inca

pluteste dar fara nici o capacitate de lupta (sau navigare).

– Nu exista nici un avion specializat in “lupta electronica”. Adica ascultarea, calcularea pozitiei emitatoarelor de unde radio, indentificarea lor (model de radar, fregata, avion, submarin, centru comanda, telecomunicatii), capacitati de bruiaj si disturbare a comunicatilor ruse.

2- Oricare nava militara NATO din afara celor 3 mentionate poate sta doar 21 zile in Marea Negra si asta inseamna o rotatie permanenta a navelor altor tari in regiune. Cu costurile imaginabile.

Ca urmare :

– Cine plateste aceasta ipotetica flota NATO din moment ce doar Turcia din cele 3 tari riverane e capabila sa contribuie cu ceva credibil militar (si financiar) ?

44– Politica americana (si de ani buni) sustine ca tarile europene sa mareasca cheltuielile pentru aparare. Inclusiv partea acestora in bugetul NATO sa cresca (astazi NATO e financiar sustinuta in proportie de 65% de catre o singura tara. USA) Nu cred ca flota americana din Mediterana (cu ce se intimpla in Siria) mai are si nave pentru a le trimite periodic si permanet prin rotatie ceva in marea Negra (nu e suficienta una pentru o flota credibila).

Flotele militare din Anglia, Franta, RFG, Italia (cele mai importante) au alte probleme de rezolvat si pe alte mari.

– Cind se va intelege in Romania ca a fi in NATO implica si obligatii mult mai importante?

Personal consider ca atunci cind vrei sa fi ajutat, trebuie sa arati in primul rind ca te straduiesti/faci tot posibilul in domeniul in care ceri ajutor/solidaritate (model de urmarit, Polonia)

– Cind Romania a trecut de la mult laudata achizitie de 48 F-16 noi la superba cumpare de 12 avioane la a treia mana cu secretizarea partii financiare a contractului

– Cind de la laudarea lui Adrian Nastase (cind era Premier) cu achizitionarea a 80 de elicoptere de atac tip Bell AH-1 Cobra se ajunge la militarizarea vechiului Super Puma (optim pentru transport dar nu ca sa atace blindatele inamicului)

55– Cind cele doua fregate ex-engleze sint tinute voit si de ani buni sa fie bune doar impotriva piratilor dar total impotente in fata oricarei nave ruse din flota Marii Negre.

– Cind se mareste bugetul MApN dar ramane tot in proportie de 70% dedicat platii soldelor si pensilor speciale (sursa foto)

Pentru toate acestea consider ca proiectul va face furori in presa mioritica, va creste patriotismul national dar nu va impresiona pe nimeni din factorii decidenti NATO.

Cel mult ceva general roman va obtine o avansare rapida (model Oprea). Dar asta nu sperie nici macar ultima barca din flota rusa la Marea Negra….

http://politeia.org.ro/editoriale/apa-romaneasca-de-ploaie-flota-nato-la-marea-neagra/43513/

Cotidianul RO

Acest articol a fost publicat în ARMATA(NATO). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.