În India se fabricau RACHETE DE RĂZBOI încă din secolul XVIII.


Britanicii de acolo au preluat tehnologia lansatoarelor de rachete. Și au folosit-o contra… americanilor!

În afara spațiului chinezesc, primele rachete cu combustibil solid au fost construite în India secolului XVIII. Sultanul regatului Mysore, Hyder Ali Khan, poate fi considerat un deschizător de drumuri, în privința utilizării militare a rachetelor. La început, rachetele erau folosite în principal ca mijloace de semnalizare.

2

Rachetele regatului Mysore dispuneau de tuburi de fier, umplute cu praf de pușcă (pulbere neagră) și erau legate de prăjini de bambus. Unghiul lor de lansare depindea de distanța pe care trebuiau s-o parcurgă, pentru a ajunge la țintă. Unele dintre lansatoarele de rachete erau mobile. Altele erau capabile să lanseze concomitent mai multe proiectile. Rachetele acestea primitive puteau străbate peste 900 de metri.

c

Rachetele erau folosite și în scopuri festive. Atunci când a primit o delegație importantă, sultanul Tipu, fiul lui Hyder Ali, a lansat 500 de rachete, în semn de salut și de stimă. Sultanul Hyder a murit în 1782. În Regatul Mysore, puterea i-a revenit fiului său. În 1892, la declanșarea celui de-al treilea război dintre Imperiul Britanic și regatul indian Mysore, armata lui Tipu dispunea de două unități de rachete, în care luptau mii de ostași.

În cel de-al patrulea război dintre britanici și Mysore, colonelul britanic Arthur Wellsley a fost înfrânt, în bătălia de la Sultanpet Tope, trupele sale fiind atacate seara, pe întuneric, de către indienii înarmați cu muschete și lansatoare de rachete. Curând, colonelul și-a luat revanșa, lansând un atac de succes, în urma căruia a ocupat pozițiile inamice, fără nicio pierdere umană.

6

Pe parcursul războaielor dintre Imperiul Britanic și regatul Mysore a crescut numărul brigăzilor de rachete destinate să lupte contra Companiei Indiilor de Est. În primăvara anului 1799, fortul în care se adăpostea sultanul Tipu a fost grav avariat în urma exploziei unui depozit de praf de pușcă. Deși asediații s-au apărat cu înverșunare folosindu-se de muschete, britanicii au ocupat fortificațiile după două zile iar sultanul Tipu și-a pierdut viața. Așa au luat sfârșit războaiele dintre Imperiul Britanic și Regatul Mysore.

5

Britanicii mai aveau și alte războaie de dat. Prin urmare, erau interesați de bizarele arme de indienilor, care le provocaseră atâtea pierderi. La finalul ostilităților, soldații britanici au confiscat armele învinșilor. Astfel, s-au ales cu 600 de lansatoare, 700 de rachete pregătite pentru luptă și 9000 de rachete fără încărcătură, din fostul fort al sultanului Tipu.

Rachetele și lansatoarele au fost trimise în Anglia, pentru a fi studiate. Proiectul de dezvoltare a rachetelor britanice a început în 1801. În 1807, William Congreve a realizat un studiu pe această temă. Noua tehnologie militară, purtând numele lui Congreve, a fost folosită, prima dată, de către britanici, în războaiele napoleoniene și apoi în războiul cu Statele Unite ce a debutat în 1812. Printre altele, în această ultimă confruntare englezii au incendiat orașul Washington DC. N-au cruțat nici măcar Casa Albă.

7

8

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: http://www.thevintagenews.com, wikipedia.org

http://www.cunoastelumea.ro/

Acest articol a fost publicat în ISTORIE UNIVERSALA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.