Tinerii care se căsătoreau primeau locuințe,loc de muncă stabil,servicii medicale GRATUITE SI DE CALITATE.Va mai amintiți??


Imagini pentru epoca de aur

Ati vrea sa revina socialismul nationalist? Ati vrea sa aveti o viata sigura intr-o tara Suverana si stapini in casa voastra?

1. Pe vremea lui Ceausescu, locurile de muncă erau asigurate pentru toată lumea, în funcţie de pregătirea fiecăruia. Au existat cazuri când oameni fără serviciu au fost luaţi de pe stradă şi angajaţi în câmpul muncii. Aşadar, nu era şomaj.

2. Într-o proporţie covârşitoare, în perioada Ceauşescu nu exista problema locuinţelor pentru populaţie. Se construia într- un ritm susţinut, iar din moment ce erai angajat, oportunitatea obţinerii unei locuinţe era aproape garantată. Garsonieră pentru o persoană, apartament cu două camere pentru tinerii căsătoriţi, care – ulterior – pe măsura măririi numărului de membri ai familiei, se putea transforma într-un apartament cu 3 camere.

3. Securitatea individului era mult mai bine asigurată faţă de ziua de azi. Se fura mult mai puţin, numărul jafurilor sau al crimelor era sensibil mai mic faţă de cel actual, iar atunci când se întâmpla aşa ceva, foarte puţini erau cei care ştiau de existenţa acestor fărădelegi. Populaţia era “protejată” în acest fel, permanentizându- se impresia că statul are grijă de cetăţean.

4. Aproape toate obiectivele majore ale industriei şi infrastructurii României s-au realizat pe vremea aceea: Transfăgărăşanul, tunelul de la Bumbeşti-Livezeni, autostrada Bucureşti- Piteşti, metroul bucureştean ,Canalul Dunăre – Marea Neagră, sistemul hidroenergetic, centrala atomoelectrică de la Cernavodă, marile combinate siderurgice, sisteme de irigaţii, şantiere navale, reţeaua electrică, reţeaua feroviară etc.
Una din marile realizări ale “epocii de aur” a fost inaugurarea metroului bucureştean, pe 16 noiembrie 1979, în prezenţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu

5. Sistemul de pensii era foarte bine pus la punct, cumulul pensiilor fiind rezonabil pentru orice persoană, care îşi putea asigura, astfel, o bătrâneţe liniştită financiar. În plus, statul suporta o foarte mare parte din costul utilităţilor (lumină, apă, telefon, gaze, întreţinere), spre deosebire de ziua de azi, în care aceste facturi îngroapă cetăţeanul cu un venit mic.

6. Concediile erau, în multe cazuri, asigurate de angajator. Practic, statul acorda – prin fabrici şi întreprinderi – bilete gratuite sau foarte ieftine, în staţiunile din România, unde omul de rând se putea duce, împreună cu familia, în timpul concediilor.

7. Sistemul de învăţământ era gratuit, iar şcoala era un reper în viaţa copiilor şi a familiei. Spre deosebire de ziua de azi, înainte de 1989 copiii învăţau carte, profesorii ştiau să predea, aşa că nivelul intelectual al celor care terminau o unitate de învăţământ era mult mai ridicat decât e acum.

8. Sistemul de sănătate era gratuit. Statul se obliga prin lege să asigure îngrijirea cetăţeanului, costul consultaţiilor sau al spitalizărilor fiind suportat de sistem.

9. În primăvara lui 1989, Ceauşescu a reuşit plata întregii datorii externe a României, cifrată la circa 10 miliarde de dolari, spre deosebire de guvernanţii de azi, care se tot împrumută de la străini.

10. Sistemul lui Ceauşescu nu permitea propagarea, decât la scară foarte redusă – cu precădere în rândul studenţilor străini – a reţelelor de distribuţie a drogurilor.

Imagine similară

In 1973, a permis infiintarea de joint-venture cu participare de capital occidental. Din primul an existau 20 de astfel de firme. Volumul schimburilor comerciale cu Occidentul aproape s-a dublat: de la 28% in 1965, la 45% in 1974. Intre anii 1971-’75, Romania a inregistrat o rata anuala de crestere a PIB-ului de 11,3%, neegalata niciodata. Orasele au devenit santiere, propaganda nu mai prididea sa anunte inaugurarile de fabrici si uzine, aparute ca ciupercile dupa ploaia de capital occidental.

S-au construit masiv blocuri: numai intre 1981-’85 s-au dat in folosinta peste 750.000 de apartamente cu termoficare si apa calda. In anii 1965-’70, mutarea populatiei de la sat la oras, ca efect al industrializarii, era considerata un fenomen de dorit.

In 1984 a fost inaugurat Canalul Dunare-Marea Neagra, dupa o munca de noua ani. Canalul (de 64 km, scurteaza drumul catre Marea Neagra cu 400 km) avea taxe prea mari ca sa poata fi atragator pentru navigatori (1 $ SUA pentru fiecare tona de incarcatura) si pare tot un act de independenta, dar fata de URSS, cu care Romania impartea Delta Dunarii. In 1985, au inceput lucrarile la Casa Poporului, care urma sa devina sediul partidului si al guvernului.

„Oamenii o duceau mult mai bine atunci decât acum: puneau bani deoparte, aveau suficient pentru a duce o viaţă normală, îşi permiteau să-şi cumpere ce aveau nevoie.”

Imagine similară

Ceausescu la 27 de ani, era membru in conducerea UTC si apoi al CC al PMR; la 28 de ani – instructor de partid la Constanta si in Oltenia; la 29 de ani – deputat in Marea Adunare Nationala (dupa ce mobilizase in circumscriptia sa electorala, din Olt, trupe motorizate care sa-i „convinga” pe alegatori sa introduca in urne buletinele de vot completate dinainte de comunisti); la 30 de ani – subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii (unde a inceput colectivizarea silita); la 31 de ani – ministru adjunct al apararii, sef politic al armatei si apoi general politruc cu specializare la Moscova; la 36 de ani – secretar al CC (un post-cheie in partidele comuniste, ocupandu-se de organizarea partidului); la 37 de ani, la cel de-al doilea Congres al PMR, a fost primit ca membru in Biroul Politic, insarcinat cu supravegherea interna de partid a Internelor, Securitatii, Armatei, Procuraturii si Justitiei (s-a folosit de aceasta pozitie pentru crearea unui sistem de pile, instalandu-si oamenii in posturi-cheie din partid).
La congresul din 19-24 iulie, care trebuia sa valideze alegerea Biroului Politic, cei 1.357 de delegati l-au ales pe Ceausescu in functia de prim-secretar al CC al PCR. La 47 de ani, Ceausescu, cel mai tanar conducator politic din Europa, si-a inceput mandatul in forta: PMR a revenit la vechiul nume, PCR. Dupa numai o luna s-a schimbat si denumirea tarii: Romania a devenit, din republica populara, republica socialista.

Curand turismul politic in Romania a devenit o moda. Cel care a deschis sezonul in 1967 a fost Richard Nixon, viitorul presedinte al SUA. In acelasi an, Corneliu Manescu, ministrul de externe roman, a devenit presedintele Adunarii Generale a ONU. Ceausescu intorcea vizitele. In 1973 a fost apogeul vizitelor sale in strainatate: Iran, Pakistan, Olanda, Italia, RFG, Iugoslavia, SUA, Vatican, URSS, Maroc, mai multe state din America de Sud.

La Vatican, papa Paul al VI-lea i-a spus (26 mai 1973): „Excelenta, rugam Cerul sa binecuvanteze activitatea dumneavoastra, pe care noi o urmarim cu mult interes, si am dori sa ne considerati niste umili sprijinitori ai politicii dumneavoastra de independenta si suveranitate, pe care o duceti cu atata consecventa.”

https://ceausescunicolae.wordpress.com/

Acest articol a fost publicat în SOCIALISM. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

34 de răspunsuri la Tinerii care se căsătoreau primeau locuințe,loc de muncă stabil,servicii medicale GRATUITE SI DE CALITATE.Va mai amintiți??

 1. Ene Constanta zice:

  FFF ADEVARAT!…A fost intr-adevar …EPOCA DE AUR ,, Ii multumesc bunului Dumnezeu ca m-am nascut in acea perioada….am invatat carte , cu invatatoare si profesori minunati , cu multa daruire si care nu lasau nici un copil farasa-i explice pana intelegea tot ceea ce trebuia. Apoi mi s-a oferit un loc de munca .M-am casatorit … si eu si sotul meu am putu sa nne cumparam un apartament unde am crescut 5 copii , pe care i-am facut pentru ca am dorit sa avem si o fetita …si avem…dar nu a vrut sa vina singura…a venit cu un frate .Copiii i-am facut cu tratament , pentru ca eu nu puteam ramane insarcinata…tratamentul a fost gratuit….Toti cei cinci copii ai mei au invatat bine, au invatat carte si toti cinci au studii suparioare. Multumesc Doamne ! Acum nu mai poate fi vorba de asa ceva….apoi in legatura cu cei care nu aveau serviciu…intr-adevar…asta am vazut eu…ii oprea militia pe strada si ii intreba despre locul de munca…daca nu aveau – le nota numele si ii chema a doua zi la sectia de politie de unde primeau locuri de munca conform studiilor.Acum…nu mai exista asa ceva…FFF DUREROS !

  Apreciat de 1 persoană

 2. Gandeste mai! zice:

  l-a binecuvantat papa deci clar facea ceva ‘bine’ asa de bine ca a dat faliment, ca restul europei.
  daca ce facea facea bine nu vindeau astia pe nimic fabricile si le foloseau cu munca ieftina a populatiei indigene ca in vietnam sau china sau india…

  Apreciat de 1 persoană

 3. eminescu mihai zice:

  Nu va mai obositi, generatia sec XXI considera munca ceva injositor destinat claselor inferioare.Mai toate beizadelele noii generatii au diplome de studii bune de sters la … Pana va ajunge la conducerea acestei tari un regim care va dori sa cladeasca ceva in tara asta ,va trebui sa ne cacam pe noi de ipocrizie ca nu avem autostrazi,cai ferate ,etc.Iubitorilor de mare si soare care acum au varsta de 15-18 ani ii anuntam ca peste 20 de ani s-ar putea sa treca Dunarea inot in drumul lor spre mare.Pentru ca podul dela Cernavoda construit de multhulitul Ceusescu nu e vesnic.Oricum suporta de 35 de ani starvurile mioritice imbuibate de Cola,mici si bere la Pet.

  Apreciat de 2 persoane

  • Dan Nazare zice:

   Domnule Eminescu, felicitari pentru scurta și atât de substanțială analiză. Doresc numai bine. România era altundeva acum, dacă un 20% din populație gândea cum gândiți dvs

   Apreciază

 4. Melinte Nicolae zice:

  Se poate face abonament? Sunt in Germania….

  Apreciază

 5. Citadela zice:

  „La Vatican, papa Paul al VI-lea i-a spus (26 mai 1973): „Excelenta, rugam Cerul sa binecuvanteze activitatea dumneavoastra, pe care noi o urmarim cu mult interes, si am dori sa ne considerati niste umili sprijinitori ai politicii dumneavoastra de independenta si suveranitate, pe care o duceti cu atata consecventa.”

  Mda, din nefericire nu am fost altceva decit un experiment OBSERVAT SUB LUPA, realizat pentru crearea unui MODEL de societate pentru lumea care se va instaura in curind cu toate CELE…, ATENTIE!!!!>>>>MODEL, INSA MAI PUTIN industrializare si crestere!..aici va fi „distractiv”…mai ales cind vor fi DEZAFECTATE cele mai mari consumatoare de resurse, si astfel va fi oprit DEBILISMUL CONSUMERIST in care traim….insa cu multe sacrificii…
  Cuba, si Coreea de N scrie pe toti!( astea doua fiind lasate in mod special pentru a fi URMARITE CU INTERES… ca tari care exista fara industrializare si crestere economica, si traiesc fara sa distruga planeta!

  Apreciază

  • Citadela zice:

   „Ati vrea sa revina socialismul nationalist? Ati vrea sa aveti o viata sigura intr-o tara Suverana si stapini in casa voastra?”

   Mda, LD, asta-i precum intrebarea : Cum ar fi sa cistigi 100 de milioane la loterie? Mai multe sanse ai sa fi traznit de fulger decit sa cistigi.

   Apreciază

  • Petru Isaila zice:

   Cititi Petre Tutea despre Ceuasescu si veti afla multe!Ceuasescu a fost un patriot adevarat.,scoala era mult mai buna decat astazi,sportul ne situa la inaltime in lume,la campionate mondiale sau olimpice,de multe ori echipe din Romania jucau finale europene intre ele..Bine spunea Adrian Paunescu in poezia ADIO MAMA PATRIE ADIO!Probabil maine aici va fi pustiu,drum bun popor pierdut la un pariu,.

   Apreciază

 6. Cornelus Curcan zice:

  DRAGII MEI! AVEM NEVOIE DE GENERATII CA MENTALITATEA SA SE SCHIMBE LA ROMANI. CEI CARE UITA TRECUTUL RISCA SA-L REPETE. ZICALA ´´DIN GRESELI INVATA OMUL´´AR TREBUI SA NE CARACTERIZEZE. NE-A FOST USOR SA OMORAM DOI OAMENI CARE NU ERAU MAI VINOVATI DECAT CEI DIN JURUL LOR CARE FARA STIREA CONDUCERII FACEAU MAI RAU. SI CU TOATE ASTEA PUTEA LUA CE ERA BUN, INVATAMANTUL SI SANATATEA, TRANSPORTUL SI REGIMUL LOCUINTELOR IMBUNATATIT LA NIVEL DE PRIMARII SI PUTEAM FI INAINTEA GERMANIEI. AM FOST SI RAMANEM UN POPOR MUNCITOR, GENERATIE DE SACRIFICIU, DOVADA ESTE CA IN EUROPA ROMANII SI POLONEZII SUNT NR 1 SI CAND SPUN NR 1 ASA ESTE. PUTEAM FI EROU AL REVOLUTIEI, COPILUL MEU AVEA 7 LUNI IN BURTICA MAMEI LUI IN DECEMBRIE 89, LA HOTEL PALACE IN BUCURESTI LUCRAM PE SCHELA ICRALULUI, AM COBORAT SI AM STRIGAT SI EU JOS CEAUSESCU, U MULTIMEA LA UN PAS SA FIM INTRODUSI IN DUBE, DAR PRIN MIRACOL LUMEA NU MAI PERMITEA RUPEREA RANDURILOR, CALCAM PE CADAVRE PE CARE SCRIA TERORISTI, MASINI RASTURNATE DE POMPIERI, ETC. CE POATE FACE FORTA UMANA.
  SI ACUM CA FIUL MEU APROAPE IMPLINESTE 30 ANI CU DURERE VA SPUN CA SUNT TRIST. NU-MI LIPSEA NIMIC, MUNCEAM CINSTIT, MAGAZINELE DE COPII ERAU PLINE CU DE TOATE, LA PRANZ ORICINE ISI PUTEA PERMITE SA MANANCE O PORTIE DE MANCARE CALDA ACCESIBILA, INTRADEVAR ERA SI NEBUNIA INGRAMADIRII LA ORICE COADA. DAR VA ROG CEI CARE STIU, PIETELE ERAU PLINE CU ZARZAVATUR PROASPETE SI IEFTINE, BUBUIAU FRATILOR, SI FARA ATATEA PESTICIDE SI INSECTICIDE, CINE A VAZUT ASTA??? PAINEA NEAGRA PESTE TOT DAR O DADEAM LA PORCI, CONSERVELE CELE MAI BUNE, NU LE LUA NIMENI, VROIAM CARNE, CARNE SI CARNE. ASTA E O FAMILIE CARE VREA DE TOATE SI NU PREA PRODUCE SE INDATOREAZA SI CAND TATA VREA SA SCAPE DE DATORIE SE MAI STRANGE CUREAUA, ACUM DE LARGA CUREAUA, AVEM DE TOATE DAR NU MAI AVEM CU CE CUMPARA.
  HAI CA V-AM OBOSIT, VA DORESC ANI MULTI FERICITI SI NU UITATI VOM FI INTOTDEAUNA NR 1 SI VA MAI SPUN ASA CUM SPUN JAPONEZII ´´ORDINEA SI DISCIPLINA POATE INTRECE INTELIGENTA´´

  Apreciază

  • JENICA GEMANARU zice:

   Foarte bine spus ! Ceauescu a imprumutat 10 miliarde pentru industrializare si locuinte. Acum datoriaeste de 15 ori mai mare si nu s-a facut nimic. Spun aceasta pentru ca ce s-a facut a fost cu bani europeni. Oricum s-a facut mai nimic, pe langa ce s-a gasit in 1989 Daca se imprumuta pentru pensii si salarii, nu se va mai putea achita datoria niciodata

   Apreciază

   • citadela zice:

    Cum nu s-a facut nimic Jenica?? Tu glumesti?
    Tu din ce BANI crezi ca se platesc pensiile si salarii de 30 de ANI!!!!…cind nu mai exista industrie care sa produca CEVA din care sa scoti bani?
    Altfel era demult morti pe sub garduri, sau vagabonzi pe cimp in bordee de pamint.

    Apreciază

  • greg zice:

   foarte corecta spusa dumneavoastra , asa e . ma alatur si confirm cele spuse ,

   Apreciază

 7. Marin zice:

  Nu va este de mirare cumva?,atunci cind a terminat de intors datoriile celor mai mari ai lumii ,,,,,cum si lau spulberat din calea lor.

  Apreciază

 8. Vataman Ciprian zice:

  Pai voi de ce credeti ca l-au eliminat,pt ca Romania devenea un stat indipendent si autonom.nu avea nevoie sa se imprumute la europa si altii sa isi bage nasul si sa fure bogatiile Romaniei cum fac acuma.Nu vedeti ca romania este vanduta la straini bucata cu bucata de niste penali.

  Apreciază

 9. Ionita Serban zice:

  Va rog sa rectificati . Schimbrea denumirii din RPR IN RSR sa facut in 1974 .cand Ceausescu a devenit si Presedintele RSR .

  Apreciază

  • citadela zice:

   Si cui ii pasa cind puterea era tot in miinile PArtidului si a clicilor de bagabonzi de acolo, nu a poporului cum ni se promitea si era normal sa fie.
   Toata clica aia de gainari nenorociti, isi trimiteau copiii in occident ca sa-i scoleasca si sa devina urmasii elitelor RSR cum ii zici tu, iar noi ne multumeam cu „tacimuri si adidasi ” si bataie de joc la gaze si caldura, apa calda.

   Cauta in dictionarul limbi „RSR” in caz ca nu stii ce-s aia „adidasi si tacimuri, slanina si ochii lui Dobrin”

   Apreciază

 10. Dumitru Balutoiu zice:

  Ăsta este adevărul.

  Apreciază

 11. Ciausu Roxana zice:

  Daa clar ca dorim de 12 ani am actele depuse la primărie pentru a primi o locuință sociala și pana în prezent nimic din păcate ce ni sa oferit a fost ceva de groaza inuman iar dacă doriți sa le vedeți am și câteva fotografi și voi lăsa la aprecierea voastră sa decideți Dac se poate locui sau nu ☹️

  Apreciază

 12. Petru Mirel Grajdeanu zice:

  Ca sa fim corecti, trebuie sa recunoastem ca au fost si merite, industrializarea a fost o mare realizare, educatia si asistenta medicala gratuita – la fel, si altele.
  Iar nea Nicu, asa nebun si fanatic cum era, avea totusi cevA ce guvernantii de dupa 1990 nu au avut: patriotism.

  Apreciază

  • Petru Mirel Grajdeanu zice:

   De ce cenzurati? De ce nu sunteti corecti? Nu aveti argumente sa contracarati afirmatiile mele din cometariul pe care l-ati cenzurat?

   Apreciat de 1 persoană

   • Lupul Dacic zice:

    Cenzurez orice comentariu care nu este in acord foarte mare cu orientarea blogului.
    Daca nu va place puteti sa mergeti pe alte bloguri unde comunitatea este asemeni orientarii dvs

    Apreciază

   • Petru Mirel Grajdeanu zice:

    Sa inteleg ca orientarea blogului nu accepta ADEVARUL? Nu cred ca sunteti asa. va cunosc de multa vreme si va apreciez tocmai pentru ca ati aratat o atitudine corecta.
    Eu sunt absolut de acord ca Ceausescu a realizat multe lucururi valoroase, la cele spuse in comentariul de mai sus, adaug si SUCCESELE DIPLOMATICE din anii ’70, si ar mai fi si altele, ca a fost efectiv un om care si-a iubit tara, dar sa spui concret niste BALIVERNE, care erau val;abile NUMAI pe hartie, cand situatia reala a fost alta, inseamna sa fii de partea minciunii.
    Neacceptand si opiniile diferite de ale noastre( mai ales cand sunt PARTIAL diferite) , nu facem decat sa intram in tabara totalitarismului.
    Sunt sigur ca nu vreti asa ceva.

    Apreciază

 13. Robi zice:

  Nu ne mai putem intoarce in vremurile alea, suntem mel;ancolici si ne uitam in urma din cauza ca se intampla toate nenorocirile in ziua de azi…dar trebuie sa fie o cale de a trai modest si de a untoarce situatia in care suntem !!!

  Apreciază

 14. Tabarac Mihai zice:

  Ceaușescu a făcut și bune și rele! Cele bune se văd și azi fabricile și uzinele care acum zac printre ruine, blocurile care și astea vor cădea din vina legii cu asociațiile de propietari unde nu răspunde nimeni dacă e apă la subsol și blocul este aplecat,ori fațada scorojită! Cele rele sunt încă decînd Ceaușescu împușca țăraniI pe vremea colectivizării forțate, locurile de muncă erau numai acolo unde nu erau condiții, la canal, în mine, in construcții la frământat beton, în agricultură unde te ardea soarele și sufereai de sete! După 1977 au început să apară alimentația științifică cu gheare și căpățâni, iar din 1980 s-au introdus și raționalizarea alimentelor care se dădeau numai pe tichete, nu se mai găseau bunuri de larg consum, butelii de aragaz, frigidere, aragaze, televizoare, radiouri, iar magazinele erau goale și nici prin sindicat nu se mai dădea nimic. Curentul se lua, apa caldă era o dată pe săptămână, numai 2 ore, căldura nu era puneam reșouri în priză atunci când era curent! Mai nou în alimentația științifică apăru-se pe lângă oasele de animale, și oasele de pește care conținea altceva decât ghearele și căpățânile de pasăre! Salamurile care se dădea pe cartelă erau făcute din resturi de buze de vacă, fătăciuni de animal, copite polizate și diferite zgârciuri! După terminarea datoriilor în martie 1989, a fost și mai rău că nu se găsea chiar nimic,iar Ceaușescu începuse să construiască cantine mamut ca să fim băgați toți la gamelă, iar satele erau demolate și țăranii erau băgați în blocuri cu băi comune și wc-uri jos în curte! Dacă mai trăia Ceaușescu avea să ne facă comunismul pur românesc copiat se pare după cel asiatic, Coreea de Nord ori China!

  Apreciat de 1 persoană

 15. CARMEN DIACONESCU zice:

  CORECT ! EU AM PRIMIT DE 2 ORI CASA DE LA CEAUSESCUODATA UN APARTAMENT DE 2 CAMERE SI A DOUA OARA UN APARTAMENT DE 3 CAMERE CAND AM NASCUT 2 GEMENI.DE LA ASTIA NU PRIMESC CASA IN SCHIMB IMI IAU DI PENSIE,VAI DE ROMANIA SI AMI ALES DE PENSIOANARII CARE NU AU DIN CE SA TRAIASCA.

  Apreciază

 16. Marcel B zice:

  Cred că peste câțiva ani Ceaușescu v-a avea statui în toate orașele, vor fii străzi care vor purta numele lui, v-a fii considerat cel mai bun conducător din istoria României, un patriot convins.

  Apreciază

 17. Flora zice:

  Acea vreme frumoasă şi sigură nu se mai întoarce😢

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.