Dăncilă, lovitură în plin dată Occidentului!


Cât timp liberalii colindă după voturi prin Parlament, Viorica Dăncilă dă lovitură după lovitură. Încă premierul României încearcă să obțină pentru Portul Midia statut de zonă liberă a Portului Constanța, ceea ce reprezintă o adevărată lovitură aplicată Occidentului! Fără taxe vamale sau de orice altă natură pentru mărfurile aduse din afara UE, iată oferta pe care PSD-ul le-o face tuturor firmelor interesate pe viitor să își tranzacționeze mărfurile prin zona liberă Midia! Lovit în plin ar fi Rotterdamul, în timp ce pentru Turcia, dar și unele state mediteraneene ar reprezenta un adevărat KO dat comerțului maritim! 

De câștigat din această măsură au în primul rând firmele care fac afaceri în Portul Midia și se vorbește aici de Rompetrol Rafinare și Grup Servicii Petroliere, ultima companie fiind controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu. Însă de zona liberă Midia sunt interesați și americanii de la Black Sea Oil&Gas, căci portul este vital pentru lucrările de construcție care fac parte din proiectul de exploatare offshore a gazelor naturale din Marea Neagră.

Ordinul MT, asumat de Guvern

În septembrie, când războiul cu Opoziția hămesită era pe față și total, social-democrații au emis un Ordin (al Ministerului Transporturilor) prin care Portul Midia era transformat într-o zonă a Portului Constanța. Acum, Viorica Dăncilă merge mai departe și caută să extindă acest ordin printr-o Hotărâre de Guvern, conferind Portului Midia regimul de zonă liberă atât de așteptat.

PORTUL MIDIA 720x480 Dăncilă, lovitură în plin dată Occidentului!În nota de fundamentare a ordinului se precizează următoarele: „Beneficierea de facilități de zonă liberă, în conformitate atât cu normele europene, cât și cu cele interne în vigoare, va face din zona Midia a Portului Constanța o zonă atractivă pentru marii investitori în domeniu, cu importante avantaje economice pentru toate părțile implicate”. Pe de altă parte, Guvernul Dăncilă arată și care pot fi avantajele unei asemenea măsuri: „Navele vin și pleacă pe mare, dar o mare parte din piese vin pe aceeași cale. Extinderea regimului de zonă liberă ar crește seminificativ competitivitatea companiilor din portul Constanța față de alte porturi cu facilități de reparații din bazinul Mării Negre, inclusiv Marea Marmara și Marea Egee și chiar estul Mediteranei. În felul acesta, vor fi atrase și mai multe comenzi de lucru pentru companiile românești. De altfel, la nivel european, observăm că unele dintre cele mai mari aglomerări industriale sunt localizate în porturi cu facilități de zonă liberă, exemplu Rotterdam și Hamburg”.

Într-adevăr, pentru firmele din domeniul petrolier avantajele sunt enorme, căci cele mai multe intrări de      „mărfuri” pentru platformele petroliere maritime vin dinspre mare și sunt depozitate, ați ghicit, în zona Midia! Ulterior, piesele ajung pe platforme. Așadar, prin extinderea regimului de zonă liberă a Portului Midia se sprijină în primul rând activitatea petroliștilor. Gândiți-vă numai că dispar costurile suplimentare și birocrația aferente importului temporar (apoi, și reexportului) pe care fiecare companie din domeniu trebuie să le practice în prezent.

Nu este pentru prima dată când România și-a propus să instituie un regim de zonă liberpă pentru Portul Midia. Și guvernele anterioare au mai elaborat astfel de proiecte de HG, dar tentativele din 2012 și 2015 au eșuat fără explicații. Totuși, acestea pot fi găsite cotrobăind prin biroul lui Frans Timmermans.

https://www.national.ro/

Acest articol a fost publicat în POLITICA (PSD). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Dăncilă, lovitură în plin dată Occidentului!

 1. Natalia zice:

  Bravo Doamna Dăncilă.

  Apreciază

 2. Anne Ban zice:

  As fi fericită că doamna Dancila sa reușească acest proiect. Felicitari sunteți o bravă doamnă!

  Apreciază

  • Ioan zice:

   Vin la guvernare ,, ROMANII LUI ” sa vedeti mumai lapte si miere pe mare. BASE si NUTI au scufundat flota EL merge normal dupa ei.

   Apreciază

 3. Citadela zice:

  Draga LD, daca auzi de aprobarea asta, care-i ceva extrem de RAR si banuiesc cu timp limitat sa ma anunti si pe mine in caz ca imi scapa stirea. Vreau si eu sa-mi aduc ceva maricel din China.
  Multumesc anticipat

  Desi… cred ca-i aruncata asa la misto, n-or so aprobe vesticii. Este ca si cu carnea de porc de pe rafturi care-i din vest iar taranul caruia i-au casapit astia porcul din cotet e obligat sa cumpere de la Profi.

  Apreciază

 4. Citadela zice:

  Draga LD, daca auzi de aprobarea asta, care-i ceva extrem de RAR si banuiesc cu timp limitat sa ma anunti si pe mine in caz ca imi scapa stirea. Vreau si eu sa-mi aduc ceva maricel din China.
  Multumesc anticipat
  Desi… cred ca initiativa-i aruncata asa la misto, n-or so aprobe vesticii. Este ca si cu carnea de porc de pe rafturi care-i din vest iar taranul caruia i-au casapit astia porcul din cotet e obligat sa cumpere de la Profi.

  Apreciază

 5. ghimpu zice:

  Este dureros sa vezi ca tara ta nu mai rste independenta ,cand in fruntea TARII este un EVANGHELIST fara Dumnezeu care boicoteaza tara pe care o prezideaza .Ce fel de popor suntem sa alegem in fruntea tarii un PENAL DOVEDIT dirijat din EXTERIOR ?

  Apreciază

 6. DRUGA DUMITRU zice:

  mai sunt si patrioti in tara asta vanduta de tradatori

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.