Iulian Iancu: De ce să vindem acum 20% din Hidroelectrica, când are profit istoric şi este cea mai profitabilă companie?


Listarea a 20% din Hidroelectrica este considerată de mulţi analişti de dreapta benefică atât pentru peisajul economic românesc, dar şi pentru compania în sine.

Totuşi, există şi opinii contrare cu privire la această listare.

Iulian Iancu, deputat PSD şi preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, a declarat recent, la Antena 3:  „De ce, în condiţiile în care e clar că vom avea nevoie de foarte mulţi bani în viitor, s-ar justifica să vând acum 20% din Hidroelectrica? Hidroelectrica a încheiat cu un profit la nouă luni de la 500 milioane la 1,3 miliarde de lei. Este profit istoric.  De ce să vând eu când am profit istoric? În plus, această companie nu a fost concepută pentru producţie de energie în special, ci pentru servicii de sistem ale ţării, ale Sistemului Energetic Naţional (SEN). Ea echilibrează  ţara în consumul ei, pe vârfuri de consum. Asta înseamnă siguranţa şi securitatea energetică a ţării. De ce să vând când toate activele sunt amortizate- toate barajele, toate centralele etc?”.

Listarea Hidroelectrica la Bursă, cea mai mare listare din istoria pieţei de capital din România,  este aşteptată de mai mulţi ani de către investitori, analiştii din piaţa de capital spunând că realizarea acestui IPO ar duce la apariţia pe piaţa din România a multor investitori şi fonduri de investiţii de calibru, având în vedere trecerea României la statutul de piaţă emergentă.

Hidroelectrica a lansat, recent, procedura publică având ca obiect  achiziția de ”Servicii avocațiale de consultanță și asistență juridică ale unui consultant juridic internațional care va întrerprinde toate măsurile necesare în scopul îndeplinirii cerințelor impuse pe piețele de capital în legătura cu procedura de ofertă publică prevazută de H.G nr 1066/2013 cu modificările și completările ulterioare”. Valoarea estimată a contractului se ridică la 700.000 de euro fără TVA.

Hidroelectrica a avut la nouă luni afaceri de 3,2 miliarde de lei cu un profit de 1,3 miliarde de lei. Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la Hidroelectrica, evaluează deţinerea de 20% pe care o are la compania de stat la circa 4,14 miliarde de lei. Per total Hidroelectrica ar valora peste 20 miliarde de lei.

https://financialintelligence.ro/

Acest articol a fost publicat în DISTRUGERI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Iulian Iancu: De ce să vindem acum 20% din Hidroelectrica, când are profit istoric şi este cea mai profitabilă companie?

  1. traian21 zice:

    Și eu cred că e o prostie să vinzi ceva dintr-o structură super-rentabilă. Pe de altă parte însă, și Hidroelectrica este o „pușculiță de partid”. Poate implicarea unor privați care cumpără, (la licitație) pe bursă, acțiuni ar tempera drenajul banilor.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.