O firmă austriacă rade plopul din Balta Ialomiței


O firmă austriacă rade plopul din Balta Ialomiței - Jurnalist.ro

Continuăm astăzi dezvăluirile cu privire la tăierile de lemn din România și la companiile ce se află în spatele acestei îndeletniciri. Lemnul tăiat pe capete nu pleacă într-adevăr, doar sub formă de buștean de la noi, ci și în alte formule. Adevărul crunt este acela că statul român primește mult prea puțini bani pe acea masă lemnoasă, iar pădurile sunt tăiate pe capete, autorizații fiind eliberate de toate guvernările. Cu ajutorul unor prieteni de încredere ai paginii, am obținut o serie de imagini cu defrișările din deja celebra Baltă a Ialomiței. Este acel loc despre care ministrul mediului, Costel Alexe, spunea că nu este exploatat excesiv.

Priviți filmarea de mai jos, ea a fost făcută ieri, 4 mai, undeva după prânz, la Călărași. Acum câteva zile, aceeași barjă cu împingătorul aferent a mai adus un transport. Marfa vine regulat, în cantități mari. Toate barajele sunt încărcate cu lemn de plop, tăiat din Balta Ialomiței.

Haideți să vedem și cine este beneficierul lemnului cu pricina! Este vorba de societatea Romply Prod SRL, firmă creată în 2002 la Călărași cu scopul de a pune pe picioare o fabrică de prelucrare material lemnos. Firma a folosit cadrul legislativ de la vremea respectivă, trecând drept o investiție directă cu impact semnificativ în economie, susținută de Agenția Română de Investiții Străine. Acționariatul firmei a fost de la bun început unul austriac, prin persoana juridică FB&C Handels, viitor asociat unic. La vremea respectivă ni se vorbea despre o investiție capitală pentru orașul Călărași, fabrica urmând să rezolve și problema unei gropi de gunoi din zonă, deasupra căreia urma să fie amplasată. Autoritățile statului român vedeau deja banii ce vor veni din taxe și impozite și toți își frecau mainile fericiți.

Pe amplasamentul cu pricina s-a lucrat până în 2008, pentru construirea fabricii, apoi compania inițială și-a schimbat numele, devenind Romply Merops SA.

Singurul lucru concret este că fabrica funcționează de peste 10 ani cu motoarele turate. Ați văzut cu toții imaginile de mai sus, cu barjele care aprovizionează constant prelucrătorul de lemn. Acum am să vă rog să stați jos, că urmează partea frumoasă. Iată tabelul cu profitul anual al firmei austriece:

Deci din 2008 încoace, prelucrătorul de lemn pierde bani la greu, în acte. Vorbim de aproape 100 de milioane de lei! Cu toate astea, fabrica lucrează fără să sufere. Vedem că în spatele afacerii există și niște datorii mult mai mari, deci de aici aceste profituri negative. Pe înțelesul tuturor, tot ce produce fabrica din România merge spre acoperirea acelor găuri. Morala e că statul român nu încasează nimic din impozitul pe profit! Nimic nou, așa-i?! Ca să nu fim chiar cârcotași, trebuie spus că statul român a încasat totuși ceva. Acum cca 6 ani, fabrica a fost amendată pentru poluarea brațului Borcea cu adezivii folosiți la fabricarea PAL-ului. Se pare că în sistemul de canalizare a orașului ar fi fost deversate substanțe interzise de tipul coloranților, aracet și alți adezivi.

Am făcut această investigație pentru a susține și teza ministrului Mediului, care spune că lemnul nu pleacă din România. Se pare că mai există și asemenea cazuri. Ce câștig are statul român de pe urma acestor investiții, vă las pe dumneavoastră să apreciați. În plus, aici la final găsiți și o filmare din curtea respectivei fabrici. Stau bine și cu stocurile…

Jurnalist – Dan Bucura

Acest articol a fost publicat în ROMANIA-RESURSE NAT.. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.