Fagul fermecat, copacul căruia nu îi cad niciodată frunzele


copacul fermecat

În satul Muncelu de lângă Baia de Arieș (județul Alba), este un fag de dimensiuni impresionante despre care bătrânii acestui sat spun că ar avea 500 de ani. Pomul fermecat are o scorbură mare în care există un izvor despre care localnicii credeau că-i tămăduitor. I se spune „fermecat” deoarece frunzele uscate nu i se desprind iarna de ramuri, coroana copacului fiind astfel brun-maronie.

Potrivit legendei, aici s-ar fi întâlnit Avram Iancu cu Împăratul Franz Iosef. Legenda Fagului Împăratului nu are însă corespondent în realitate, Avram Iancu refuzând să-l întâlnească pe Împăratul Austro-Ungar în 1852, pe când acesta sosise în Țara Moților.
O altă legendă susține că Iancu i-ar fi refuzat pe trimișii împăratului cu cuvintele: „Spuneți-i lui Francisc Iosef ca un bolund cu un mincinos nu s-or înțelege niciodată.”

Localnicii de aici împărtășesc câteva gânduri. „Vezi frunzele acestui pom cum îşi schimbă culoarea când vine iarna, se fac ruginii, dar nu cad decât primăvara, când apar cele noi, verzi”, explică săteanul cum e cu povestea copacului veşnic „îmbrăcat”. De la alt om, Ioan Corcheş, tot bătrân, că numai bătrânii au rămas în satul Muncel, aflăm că pe lângă pomul cu pricina ar fi trecut un vechi drum care traversa munţii, iar acolo, la “fagul împăratului”, s-ar fi oprit, cu sute de ani în urmă, un călugăr şi el ar fi binecuvântat bucata aceea de pământ, pentru ca după aceea să răsară acolo pomul fermecat. Ne iese în cale şi Sabina Panţa, care îşi face cruce şi se jură că un cumnat de-al ei s-a „lecuit de bube”, nu cu mult timp în urmă, cu apa din „burta”arborelui. “Oamenii îşi caută lecuirea aici de când lumea”, aud de la femeie. Moţii fac drumul şi azi prin pustietate în căutarea unui miracol, aşa cum şi alte guri din sat vorbesc.

Localizare: Fagul împăratului se afla pe maul drept al Ariesului, lângă satul Muncelu, la circa doi kilometri vest de Baia de Arieș pe drumul spre Câmpeni.

Coordonate GPS: 46.3747, 23.2628

http://www.worldwideromania.com/

Publicitate
Acest articol a fost publicat în ROMANIA (frumoasa). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.