Spetsnaz-ul rusesc în nordul Siriei


Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni. 

La sfîrsitul lunii noiembrie 2015, Pentagonul a dislocat 90 de instructori din trupele pentru operatiuni speciale, pentru antrenarea combatantilor militiilor kurde si a membrilor opozitiei siriene care controleaza barajul Tishrin de pe Eufrat. Pentru imagine, armata SUA a parasutat 112 paleti de arme si munitii,  kurzilor din nord-estul Siriei, adica o cantitate nesemnificativa.

Parasutarea de munitii în Siria, de catre americani, o operatiune de imagine ?

Presa internationala ( US officials deny ‘taking control’ of an airfield in northern Syria after satellite pictures show a derelict landing strip doubling in size to take cargo planes) a relatat ca pe 19 ianuarie 2016, trei plutoane de asigurare ale Diviziei 101 Aeropurtata americana, au venit din Turcia si au ocupat aerodromul sirian Rmelan. Aerodromul se afla în provincia Hasakeh din nord-estul Siriei. Pista aerodromului Rmelan are lungimea de 700 m, a fost folosita de avioanele agricole si nu poate primi decît elicoptere americane. Se pare ca militarii de la Rmelan fac parte din cei 1.800 de soldati ai Diviziei 101, sustinuti de elicoptere de atac AH-64, care vor fi dislocati în nordul Irakului si în Siria pentru a lupta cu ISIS.

Tot fara aprobarea Damascului, circa 100 de militari turci, însotiti de blindate, au trecut granita în Siria, ocupînd un cartier al orasului Jarablus, de pe malul Eufratului. Orasul fusese preluat prin lupta , de militantii kurzi YPG din Siria, de la ISIS. Pretextul incursiunii armatei Turciei fiind acela ca militantii kurzi YPG, au nesocotit avertismentul Turciei, de a nu trece la vest de fluviul Eufrat. Între Azaz si Jarablus, granita siriano-turca este controlata de ISIS. Prin aceasta zona, din Turcia afluiesc regulat recruti, arme si munitii care ajung în posesia ISIS si a altor grupari rebele din Siria.

Cotidianul turc ”Hurriyet” (The secret of the Russian soldiers in Qamishli ) acuza Rusia ca a dislocat, cu avioane de transport siriene, o companie formata din 200 de militari, pe aeroportul Qamishli, de la granita cu Turcia. Orasul Qamishli, cu 184.231 de locuitori, se afla în guvernoratul Hasakeh din nord-estul Siriei, la 50 km nord-vest de Rmelan. Pista aeroportului Qamishli are dimensiunile 3.615 x 46 m si poate primi avioane militare de transport greu rusesti de tip AN-126 si Il-76.

De pe aeroportul Qamishli, aflat sub autoritatea Aviatiei Civile siriene, sunt operate zeci de curse saptamînale spre Damasc, Latakia, Beirut, Baghdad, Amman si Kuwait-City, prin companiile aeriene Syrian Air, Kinda Airlines, Cham Wings si Fly Damas. De altfel, aeroportul Qamishli si sistemele sale de protectie a navigatiei aeriene, sunt aparate anti-aerian de Regimentul 154 al armatei siriene. Soldatii rusi fiind încartiruiti în garnizoana acestei unitati.

Controlul orasul Qamishli si a împrejurimilor, inclusiv soseaua Qamishli- Hasakeh este asigurat de armata siriana, prin militarii de la bazele Qamishli, Tell Brak si Kawkab ( Hasakeh ) si de militiile pro-guvernamentale Asiriene ( crestine ). Militiile kurde au creat pozitii de aparare împotriva ISIS, dispuse în localitati, la 50 km sud de granita cu Turcia.

Jurnalistii turci cred ca acesta este un raspuns al Rusiei, la doborîrea avionului Su-24, de un F-16 al Turciei. Si ca Rusia urmareste crearea unei noi baze aeriene pentru bombardierele sale si formarea unui scut de protectie pentru aripa armata a partidul Uniunii democrate a kurzilor (YPG), împotriva raidurilor aviatiei si loviturilor artileriei turce. YPG care lupta împotriva ISIS, în nord-estul Siriei, ar avea asigurat sprijinului material si militar din partea Rusiei. YPG fiind strîns legata de partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK ), declarat în afara legii, în Turcia. Pîna la proba contrarie, între armata siriana si militiile kurde exista de mai bine de un an, un pact tacit de neagresiune. Iar Rusia este singura sustinatoare a includerii YPG al kurzilor, în formatul convorbirilor de pace ONU, legate de viitorul Siriei.

Militarii rusi pe aeroportul Qamishli fac parte dintr-o unitate pentru operatiuni speciale ( Spetsnaz) subordonata direct GRU, serviciului de informatii al armatei Federatiei Ruse . Spetsnaz dispune de 13.000 de luptatori, unitatile Spetsnaz fiind structurate pe detasamente independente de comando, formate din 12 militari. Detasamentele Spetsnaz sunt specializate în actiuni de infiltrare în dispozitivul grupurilor ISIS, cu scopul realizarii sabotajelor, capturarii liderilor sau neutralizarii totale a grupurilor.

La briefingul de presa al ministerului Apararii al Federatiei Ruse, din 2 decembrie 2015, generalii rusi au dovedit cu fotografii de satelit si de pe avioanele de cercetare fara pilot rusesti ca principal sursa de finantare a teroristilor ISIS este vânzarea ilegala de produse petroliere catre Turcia.

Cum au dovedit rusii contrabanda cu petrol a ISIS catre Turcia

Una din rutele utilizate pleaca de la cîmpurile petrolifere din jurul orasului Deir ez Zor, din estul Siriei, merge spre nord, pe malul Eufratului si ajunge la rafinaria turca Batman, situata la 60 km nord de punctul de trecere al frontierei turo-siriene, de la Qamishli. Prin ocuparea aeroportului Qamishli, Rusia dovedeste ca este singura tara pragmatica în lupta contra ISIS, prin taierea surselor de finantare ale teroristilor ISIS.

Asadar, adevaratul motiv de suparare al Turciei este intentia de securizare a întregii zone de la granita turco-siriana de catre rusi, pe o lungime de 250-300 km si o adîncime de 50 km. Cu scopul împiedicarii vânzarea ilegale de petrol sirian catre Turcia si a a livrarii de arme din Turcia catre ISIS si alte grupari rebele. De aceea, Qamishli poate deveni un cap de pod important, prin care Spetsnaz sa-si aduca, pe calea aerului, direct din Rusia, trupe, blindate si piese de artilerie pentru securizarea granitei turco-siriene. Facînd totodata jonctiunea cu trupele siriene care lupta în estul guvernoratului Aleppo.

Actuala situatie militara din Siria

Mai ales ca trupele aeropurtate ruse au început introducerea în înzestrare a cîteva zeci de tipuri de blindate si obuziere autopropulsate care ofera un ritm de ofensiva superior si pe care Rusia doreste sa le testeze în conditiile reale, de lupta din Siria.

Aeroportul Qamishli ar putea servi si ca baza aeriana temporara pentru elicopterele de sprijin si transport ale Spetsnaz. Aeroportul Qamishli e prea aproape de granita cu Turcia, motiv pentru care nu cred ca va fi folosit de bombardierele ruse.

http://www.ziaruldegarda.ro/

Acest articol a fost publicat în INTERNATIONAL. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.