ARMONIA BRASSOVIA Comunitate autosustenabila


Vom incerca sa raspundem pe aceasta pagina intrebarilor celor mai frecvente pe care oamenii le pun atunci cand aud pentru prima data de Armonia Brassovia.

1. Unde se afla aceasta comunitate ?

– Comunitatea se afla in primul rand in sufletul oamenilor care o formeaza. Daca este sa vorbim totusi despre activitatile desfasurate de acestia, majoritatea vor avea loc in apropiere de Brasov, mai exact satul Sinca Veche. Acolo am gasit un coltisor de rai, pe-un picior de plai, in apropierea zonei cunoscuta de multa vreme sub numele de Templul Ursitelor. Locul este suficient de retras pentru a ne permite linistea dorita, dar totodata suficient de accesibil pentru cei care vor sa ajunga intr-o vizita de cateva ore sau… cateva decenii. :)

2. Ce este o comunitate sustenabila ?

– Este in primul rand un grup de oameni care impartasesc un vis comun: traiul in armonie in mijlocul naturii. In acest scop vom construi impreuna ceva asemanator unei ferme ecologice, dar care merge un pic dincolo de acest concept, bazandu-ne si pe principiile permaculturii. Comunitatea va asigura membrilor sai nu doar o viata mai sanatoasa, ci si reducerea dependentei de sistemele economice si energetice actuale. In plus, o comunitate sustenabila tine cont si de resursele necesare construirii proiectului initial. O casa de exemplu poate fi considerata ecologica daca isi asigura propria energie, dar nu poate fi considerata sustenabila daca pentru construirea ei s-au consumat resurse cat pentru incalzirea a zece case normale timp de ani buni. Iar autosustenabil inseamna nu doar respectul pentru resurse, ci si obtinerea acestora prin mijloace proprii: cob din pamantul propriu, lemn din pomii plantati in cadrul comunitatii, hrana si energie produse de noi.

3. Ce este permacultura ?
– Un model de proiectare bazat pe urmatoarele etici: grija pentru pamant, grija pentru oameni, impartirea echitabila: consuma atat cat iti este necesar, daruieste surplusul sau lasa-l in natura.

4. Care este structura terenului comunitatii ?

– Terenul de la Sinca Veche are un relief variat, atat zone mai plane, cat si vale sau culme de deal, atat pasune cat si bucati cu padure, oferind o frumoasa diversitate celor care vor alege sa se bucure de natura in locul respectiv. Suprafata va fi destinata in mare parte cultivarii cu pomi fructiferi, arbusti, fructe de padure, legume si multe altele care sa asigure atat membrilor comunitatii hrana necesara, cat si venituri pentru a se auto-sustine. Se vor construi de asemenea diverse anexe agricole si spatii comune pentru activitatile culturale, sociale, educative. Pe langa acestea, vor exista nuclee in care familiile membre ale comunitatii vor avea fiecare gradini in ingrijire unde isi vor planta diverse .

5. Cate familii vor fi in final in comunitate ?

– Asa cum spuneam mai sus, comunitatea este construita in primul rand din oameni, iar in acest sens nu exista limite. Pentru inceput, daca vorbim doar de proiectul de la Sinca Veche, tinta noastra este ca cele 100 de hectare teren sa ofere un trai sustenabil si natural pentru aproximativ 100 de familii. S-a constatat ca acest numar e suficient de mare pentru a asigura diversitatea si sustenabilitatea comunitatii, dar totodata suficient de mic pentru asigurarea coeziunii acesteia. Pe langa acestia, numarul celor care vor colabora, lucra sau organiza activitati comune cu membrii comunitatii poate fi oricat de mare, mai ales daca pe viitor comunitatea va continua sa se extinda si cu alte nuclee.

6. Cum vor relationa aceste familii cu comunitatea locala si satenii din zona ?

– Am inceput deja colaborarea cu cei din Sinca Veche si ne dorim sa avem o relatie de vecinatate foarte buna cu acestia. Ne dorim ca prin realizarea acestei comunitati sa devenim un model si totodata un ajutor pentru cei din comunitatea locala. Nu ne dorim izolarea fata de restul lumii, ci vrem sa aratam ca lucrurile se pot intampla si altfel, atunci cand armonia este cuvantul cheie in cadrul unei comunitati. Intentionam sa extindem tot mai mult in zona implicarea noastra prin programe sociale, cursuri, festivaluri, activitati, promovarea turistica a zonei, contribuind astfel la dezvoltarea locuitorilor ei intr-un mod sustenabil.

7. Care este relatia cu oficialitatile locale ?

– Am inceput discutiile cu cei din comuna dupa finalizarea procedurilor de obtinere a terenului si ne dorim o colaborare cat mai buna cu reprezentantii locali si pe viitor. Oamenii sunt directi si transparenti, vor sa vada fapte si lucruri facute in folosul celor din zona. Le vom arata asadar cum putem sa punem lucrurile pe picioare si suntem convinsi ca vor intelege tot mai bine pe masura ce vom transpune in teren ceea ce le-am prezentat atata de frumos la nivel de proiect. Ne ajuta in acest sens si exemplul celor care au renovat in ultimii ani Templul Ursitelor din Sinca Veche, pentru ca ne dorim sa construim ceva asemanator, desi la un nivel mult mai extins.

8. Primiti in comunitate doar familii sau pot fi acceptate si persoane singure ?

– Cand vorbim de familii intelegem in general intre 1 si 5 persoane, deci in cadrul comunitatii sunt acceptate si persoane singure. In acest sens nu exista nici o limita, ca numar sau varsta. Desi majoritatea suntem familii cu copii de varste diferite, avem in comunitate atat tineri, cat si pensionari, singuri sau cu prieteni, parinti si copii dornici la randul lor sa se implice in construirea comunitatii. Pe langa zonele comune, fiecare familie va primi in administrare o bucatica de teren, care odata alocata va ramane spre folosinta celor care se ocupa de ingrijirea ei fara limita de timp.

9. Care este forma de proprietate a terenului de la Sinca Veche ?

– Terenul respectiv a fost concesionat pentru o perioada de 49 de ani cu extindere la 75 de ani. Pana la expirarea contractului avem timp mai mult decat suficient sa gasim o solutie impreuna cu comunitatea locala, astfel incat ceea ce realizam acolo sa continue si ulterior. Pentru administrarea terenului, ca o interfata intre comunitatea noastra si sistemul actual, avem o asociatie care a fost constituita pentru rezolvarea aspectelor juridice. Membrii comunitatii pot deveni membri ai asociatiei daca doresc, dar acest lucru nu este obligatoriu.

10. Care ar fi costurile estimate ?

– Primim cel mai des aceasta intrebare: cat ma costa sa intru in comunitate si sa am bucatica mea de teren ? Iar de fiecare data raspundem ca pentru noi conteaza in primul rand omul si mai apoi terenul sau latura financiara. Pentru ca terenuri am tot avut multi dintre noi, unele in zone superbe, dar ne lipseau oamenii cu care sa impartasim bucuria traiului in mijlocul naturii. Iar comunitatea nu este un proiect imobiliar unde fiecare plateste pentru patratica lui si nu il intereseaza prea mult cei cu care se invecineaza.

In cazul nostru conteaza mult mai mult ca omul ce vine ca nou membru sa puna suflet in constuirea comunitatii, sa fie pe aceleasi frecvente cu noi si sa fie dispus sa se implice pentru a realiza impreuna acest vis. Abia dupa ce aceste „costuri sufletesti” sunt indeplinite, putem vorbi de cele financiare, unde ne axam in principal pe donatii atunci cand discutam de primirea unor membri noi sau alocarea unei parcele unei familii. Ulterior, in cazul in care cineva doreste sa renunte la gradina avuta in ingrijire sau viata il poarta pe alte cai, diferite de cele ale comunitatii, va fi rambursat la plecare functie de donatiile contribuite si imbunatatirile aduse terenului pe care l-a administrat in mod direct.

11. Ce fel de constructii vor fi in comunitate ?

– Acestea se vor construi cel mai probabil sub regimul de anexe agricole, din lemn, pamant, baloti de paie, cob si alte materiale naturale. Se poate alege orice tip de constructie atata vreme cat prin aceasta nu se afecteaza mediul, panza freatica si sanatatea celor din comunitate. Costul lor financiar poate varia, de la caz la caz. Daca se realizeaza pe forte proprii si cu ajutorul celor din comunitate, acesta poate fi aproape zero. In alte cazuri, costul unei casute poate urca functie de dotarile, materialele folosite, rapiditatea cu care se doreste ridicarea constructiei si alte cele.

12. De ce doriti infiintarea unei comunitati si nu va integrati intr-o comunitate din mediul rural deja existenta ?
– Subiectul a fost dezbatut AICI

13. De ce nu incercati preluarea unui sat parasit sau semi-parasit ?
– Am incercat. Rezultatul il puteti afla AICI

14. Faceti parte dintr-o secta ?
– Nu. Sustinem libertatea religioasa. Fiecare membru este liber sa mearga pe calea spirituala aleasa de el.

15. Exista alte limitari de varsta, sex, religie, stare civila ?

– Nu exista nici o astfel de limitare. Primim in comunitate persoane de orice varsta, sex si religie, casatorite sau nu, cu copii sau fara. Important este sa impartaseasca visul nostru de a construi o comunitate sustenabila.

16. Prin ce mijloace ne asiguram veniturile ?

– Prin produsele si serviciile oferite, la fel ca si alte comunitati clasice. Principalele surse vor fi produsele locale, obtinute din gradini, sere, culturi si livezi proprii. Pe langa acestea un alt obiect principal de activitate vor fi energiile alternative. Toate acestea vor putea fi oferite atat celor din exterior, cat si celor care vor veni in vizita, pentru relaxare, terapii, cursuri sau evenimente realizate in cadrul comunitatii. Suntem deschisi la colaborari si lucram de asemenea in ideea realizarii unor proiecte cu fonduri nerambursabile care sa ne permita dezvoltarea mai usoara a comunitatii in prima faza. Pe termen lung insa, idealul nostru este reducerea costurilor si nevoilor, simultan cu asigurarea veniturilor din surse proprii, pentru a deveni autosustenabili.

17. Care ar fi modul in care rezolvam problemele legate de sanatate ?

– Exista in cadrul comunitatii medici si persoane specializate in tratamente prin diverse metode terapeutice. Ne axam in principal pe moduri naturiste de tratament, insistand pentru preventie si mai putin pentru tratarea tardiva. Este foarte importanta in acest sens atat hrana si apa, cat si mediul natural si cel sufletesc in care vom trai impreuna. Vom pune in discutie inclusiv o modalitate de tratare pentru cazurile de urgenta, iar pana atunci vom folosi centrul medical din Sinca Veche unde se poate ajunge destul de rapid.

18. Cum se realizeaza educatia copiilor ?

– Dorim sa realizam o scoala in cadrul comunitatii bazata pe metode alternative de educatie. Va fi cel mai probabil o combinatie intre metodele Montessori, Waldorf, Shchetinin, Summerhill si altele de acest gen. Pana la constructia celor necesare la teren, vom demara un proiect initial in orasul Brasov, care in urma experientei capatate va fi ulterior adoptat mult mai usor la momentul in care suficiente familii se vor fi mutat in comunitate.

19. Care este opinia legata de tehnologie ?

– Incercam sa reducem pe cat posibil dependenta de tehnologie si retelele energetice clasice. Nu respingem insa sistemele alternative de energie si utilizarea tehnologiei, atata vreme cat ea este sustenabila si nu dauneaza naturii. Avem un interes deosebit pentru domeniul energiei libere, pe care il vedem ca pe un pas intermediar important in asigurarea libertatii si independentei cat mai multor oameni pe viitor.

20. Cum credeti ca trebuie facuta protectia comunitatii ?
– In momentul in care comunitatea va deveni casa permanenta pentru tot mai multi rezidenti vom lua in discutie si asigurarea protectiei sau moduri de actiune in situatii de urgenta. Suntem totodata convinsi ca universul, divinitatea, destinul sau cum vrea fiecare sa-i spuna, va avea grija ca totul sa se intample exact asa cum trebuie sa se intample.

21. Cum se face luarea deciziilor ?

– Variantele de consens sau vot democratic sunt favorizate. Folosim diferite instrumente de luare a deciziilor astfel incat sa ajungem la o decizie favorabila atat pentru comunitate, cat si pentru fiecare din membri individuali ai acesteia. Deciziile generale luate in cadrul comunitatii sunt puse apoi in aplicare de catre consiliul director al asociatiei sau grupurile de lucru constituite pentru fiecare proiect in parte.

22. Care sunt pasii urmatori si in cat timp estimati sa va mutati acolo ?

– Lucram in acest moment la definitivarea proiectului general al terenului, care dorim sa o incheiem pana in primavara anului 2015, dupa care vom incepe plantarea primilor pomi si a gardului viu. In vara si toamna lui 2014 am realizat deja cateva plantatii de test, amenajari de teren si o cabanuta care sa serveasca drept baza de pornire pentru cei care vor face munca de pionierat a primilor ani. Ulterior, in 2015 se va demara ridicarea primelor constructii si anexe, pe masura ce vom rezolva si aspectele juridice legate de acestea. Majoritatea membrilor estimeaza sa se mute in aproximativ 2-5 ani dar asta este libera alegere a fiecaruia.

23. Care sunt cerintele necesare intrarii in comunitate ?

– Principala cerinta este participarea la cat mai multe intalniri periodice pentru a ne putea cunoaste reciproc. Dincolo de mesajele si prezentarile facute prin intermediul paginii web sau a mesajelor, contactul direct, de la om la om si de la suflet la suflet, ramane esential. Astfel putem realiza atat noi cat si viitorii membrii daca suntem pe aceleasi lungimi de unda si impartasim un vis comun, pe care il putem construi impreuna. Daca exista buna intelegere si armonie intre oameni, restul cerintelor legate de finante, teren sau alte aspecte practice devin simple detalii.

24. Mai aveti locuri si mai primiti membri noi ?

– DA ! Loc a fost si va exista mereu pentru cei care vor dori din tot sufletul sa fie parte din Armonia Brassovia. Terenul de la Sinca Veche, la inceput de an 2015, mai poate oferi inca spatiu pentru cateva familii doritoare. Iar ulterior, dupa punerea pe picioare a acestei prime initiative, vom demara si altele, in apropiere de Sinca sau in alte locuri superbe de care este plina zona Brasovului si tara Fagarasului. Ne dorim ca impreuna sa oferim un model si totodata sa ajutam cat mai multi oameni, care doresc sa se regaseasca atat pe ei, cat si natura de care au fost separati pentru prea multa vreme. Iar apoi usor-usor sa construim, alaturi de alte initiative din diverse locatii din zona Romaniei, o retea de comunitati sustenabile romanesti, care sa devina la randul ei parte dintr-o mare familie planetara a iubitorilor de natura si armonie.

25. Cum ati ales numele Armonia Brassovia ?

– Acesta a fost selectat la prima intalnire in care s-au pus bazele construirii comunitatii noastre. Ne doream ceva care sa exprime frumosul, in comuniune cu natura, asa ca Armonia a fost varianta cea mai potrivita. Totodata acest cuvant, armonia, este anagrama pentru Romania, zona in care am ales sa ne nastem majoritatea celor care vom face parte din aceasta comunitate. Brassovia vine de la numele vechii cetati brasovene de pe Tampa, simbolizand atat istoria cat si locul unde s-a infiripat acest vis al constructiei comunitatii, in urma Festivalului Comunitatilor Autosustenabile din Brasov, care a avut loc in decembrie 2012. Pe langa istorie si localizare, multi dintre noi am vrut de asemenea sa punem accentul pe noua viata si noul trai pe care ni-l doream, asa ca numele TerraNova a fost propus la randul sau. Acesta a intrat in final in numele asociatiei noastre ce a fost demarata cu un an mai tarziu, la festivalul din decembrie 2013. Avem asadar asociatia Armonia Brassovia Terranova, care reprezinta comunitatea Armonia Brassovia, pe care multi o numesc pe scurt.. ARMONIA.

http://armoniabrassovia.ro/

Acest articol a fost publicat în ASEZARE ECOLOGICA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la ARMONIA BRASSOVIA Comunitate autosustenabila

  1. mitrofanviorelamedica zice:

    Ma intreb cum veti rezista cand legile tarii vor deveni de-a dreptul agresive cu oamenii si copii acestora. Organele de forta vor fi indreptatite prin legi sa intervina cu forta ptr a lua copii ce nu ar fi lasati sa se vaccineze, sa urmeze cursuri obligatorii de educatie sexuala cel putin devianta, sa cresti, cultivi ceva ptr hrana, se planifica instaurarea unei dictaturi mondiale sub un guvern mondial, reducerea populatiei prin vaccinare, alimente improprii sanatatii si vietii, blocarea conturilor bancare celor ce nu se supun guvernului mondial, banii cash disparand in scurt timp. Daca aveti si un nr. prin whatsapp v-as informa cu placere sau poate va informati singuri despre ceea ce urmeaza din medii ezoterice, grupuri, persoane din Telegram, TikTok, caci din Facebook devine tot mai greu, fiind cenzurat.

    Apreciază

  2. mitrofanviorelamedica zice:

    Tel. meu este 0725.02.02.28.si in whata app deocamdata pana-l voi suspenda. Oricum e-mailul ramane o cale sigura neschimbata de comunicare.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.