Cercetătorii au descoperit „particulele îngerilor”. Acestea sunt atât materie cât și antimaterie, în același timp


O echipă de oameni de știință a găsit dovezi ale existenței unei particuleneobișnuite, care, în mod bizar, este și propria sa antiparticulă. A fost inițial teoretizată acum 80 de ani, dar acum pare a fi o realitate.

Constatările, publicate în revista Science, au fost efectuate de oameni de știință de la Universitatea Stanford din California. Ideea unei particule care are propria sa antiparticulă datează din 1937, când fizicianul italian Ettore Majorana (dispărut în mod misterios în 1938) a formulat prima teorie. Acesta susținea că în clasa fermionelor, care includ protoni, electroni și neutroni, unele particule ar trebui să aibă propriile lor antiparticule, cunoscute sub numele de particule Majorana.

O antiparticulă este o particulă care are aceeași masă ca particula obișnuită, dar o proprietate electrică sau magnetică opusă. În ceea ce priveșteparticulele subatomice, electronii, protonii sau neutronii, acestea au câte o antiparticulă. Antiparticulele au aceeași masă ca particulele respective, dar le sunt opuse în ceea ce privește sarcina și alte atribute.

Astfel, antiparticula electronului, numită pozitron, are o sarcină pozitivă, opusă sarcinii electronului; un atom de hidrogen este format dintr-un proton pozitiv în jurul căruia se rotește un electron negativ; un atom de antihidrogen este format dintr-un antiproton negativ în jurul căruia se rotește un pozitron pozitiv. În anul 1932 s-a confirmat existența pozitronului iar în anul 1955 a fost descoperit antiprotonul.

Ceea ce este senzațional însă, potrivit acestui studiu, este faptul că ar putea exista particule care să fie în același timp și materie și antimaterie. Acesta este motivul pentru care au primit numele poetic de PARTICULELE ÎNGERILOR.

De știut: Potrivit cunoștiințelor de până acum, atunci când materia și antimateria se întâlnesc, acestea reacționează violent. Materia și antimateria dispar (se anihilează), lăsând în urma lor o formă de energie, stabilizată de obicei ulterior ca foton de înaltă energie (raze gamma). O scrutare de pe Pământ a radiației cosmice ar putea ajuta la detectarea unor asemenea raze și deci la identificarea unei zone de graniță între un tărâm de materie și unul de antimaterie. Deoarece încă nu s-a descoperit acest tip de radiație în intensități mari, încă nu s-au descoperit zone din Univers formate majoritar din antimaterie.

sursa: http://www.iflscience.com/physics/researchers-discover-angel-particle-which-is-both-matter-and-antimatter-at-the-same-time/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

http://www.cunoastelumea.ro/

Acest articol a fost publicat în STIINTA-TEHNOLOGIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.