Cânecimentul ar putea schimba modul în care construim


Mai întâi, ce este Cânecimentul? După cum sugerează și numele, cânecimentul este un material care încorporează cânepa în mixtura sa. Versatil și rezistent, el poate fi folosit ca izolație, podea, acoperiș și, mai mult decât atât, este rezistent la foc, impermeabil și rezistent la rădăcini dacă este folosit deasupra nivelului solului. Extras din tulpina plantei de cânepă, lichidul este amestecat cu un adeziv pe bază de var pentru a crea produsul final, care nu are amprentă de carbon. Cânecimentul este mult mai versatil și mai maleabil decât cimentul, fiind mult mai ușor de lucrat cu acesta. De fapt, cutremurele nu pot crăpa acest material, pentru că este de trei ori mai rezistent la distrugere decât cimentul uzual.

Cânecimentul are de asemenea nevoie de mai puțină energie pentru a fi produs, pentru că varul nu are nevoie să fie atât de mult încălzit cât este nevoie în cazul zimentului industrial. Mai mult decât atât, pentru că acesta conține celuloză, Cânecimentul înglobează carbonul. De-a lungul ciclului său de viață, el înglobează cantități mari de carbon, care sunt incluse apoi în construcțiile ce vor fi ridicate cu ajutorul acestui material de construcții. Corbonul este în acest fel stocat mai degrabă decât să fie eliberat în atmosferă și, ca rezultat, o locuință poate salva aproximativ 9070 kg de carbon, atunci când se folosește câneciment.

Puternic, ușor și permitțând trecerea vaporilor, cânecimentul este în mod indiscutabil un material de construcție superior cimentului clasic. Atunci când este folosit la zidurile exterioare, permite trecerea vaporilor fără să creeze mucegai sau alte distrugeri. Mai mult decât atât, mai degrabă decât să fie nevoie de construire unor locuințe ce trebuie termoizolate și hiroizolate, în cazul cânecimentului, izolația nu mai este necesară. Pe măsură ce umiditatea este extrasă din mediul înconjurător, cânecimentul o păstrează până în momentul în care aerul devine iar uscat, moment în care o eliberează.

Pentru că varului îi ia mai mult timp să se întărească decât îi ia cimentului, fiind îmbrăcat în celuloză, acesta este extrem de dur. În timp, varul se transformă practic înapoi în piatră, deci materialul devine tot mai dur până în momentul în care se pietrifică din nou, total. Acest lucru înseamnă că aceste ziduri vor dura mii de ani comparativ cu cei 40 – 100 de ani cât rezistă materialele clasice de construcție.

Cânecimentul este versatil și din alte puncte de vedere. Dacă se folosește în amestec mai mult material decât este nevoie, acesta poate fi folosit apoi ca îngrășământ. Deoarece cânepa ajunge la maturitate în doar 14 săptămâni, este o soluție extrem de puternică, ieftină și sustenabilă.

Cânepa nu are nevoie nici de îngrășăminte, pesticide sau fungicide pentru a crește și poate fi folosită aproape în toate domeniile. Semințele de cânepă pot fi culese și consumate datorită faptului că sunt bogate în uleiuri Omega 3, amino-acizi, proteine și fibre, în timp ce fibrele exterioare pot fi folosite pentru haine, hârtie și multe alte obiecte. Aceasta este cu adevărat o plantă uimitoare și folosirea sa pe scară largă ar trebui să fie o obișnuință zilnică.

sursa: http://www.collective-evolution.com/2017/08/03/hempcrete-could-change-the-way-we-build-everything/

http://noulpamant.ro/

Acest articol a fost publicat în CONSTRUCTII. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.