Atentie cad Humvee !


Humvee (2)

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.

Aeromobilitatea trupelor terestre este un avantaj care permite armatelor moderne parasutarea unor unitati special create si antrenate, în adîncimea teritoriului inamic. Prin acest procedeu, se poate obtine controlul asupra unuia sau mai multe poduri, noduri de transport auto, feroviar sau maritim. Mentinerea acestui obiectiv, de catre avangarda aeropurtata, este posibila timp de 24-48 ore, pîna la ajungerea grosului trupelor aflate în ofensiva. Unitatile aeropurtate sunt înzestrate cu autoturisme usor blindate, transportoare blindate, piese de artilerie, sisteme de rachete antitanc portabile, etc.

Humvee (1)

NATO aduce tot mai multe trupe în Europa, invocînd pericolul pe care Rusia l-ar reprezenta pentru flancul sau estic ( Tarile Baltice, Polonia, România si Bulgaria ). Dupa ce si-a plimbat ostentativ blindatele prin mai multe state membre NATO din nordul, centrul si estul Europei, într-o demonstratie de forta, SUA planifica tot mai frecvent exercitii militare de mare amploare, cu simularea operatiilor pe care le-ar avea de îndeplinit unitatile sale, într-un posibil razboi cu Rusia. Este si cazul aplicatiei NATO ”Sabre Junction 2016”, în cadrul careia Brigada 173 Aeropurtata a SUA a executat parasutarea unei companii din avioane C-130 Hercules, de la altitudinea de 1.000 m, în poligonul bazei Hohenfels din Germania.

O misiune de parasutare desfasurata în conditii meteo normale si relativ simplu de executat. Numai ca lipsa de experienta a pliorilor sau uzura echipamentelor, a facut ca dupa deschiderea parasutelor, trei autoturisme HMMWV (Humvee ) sa rupa chingile parasutelor si masinile sa se izbeasca violent de pamînt, distrugîndu-se complet. Pretul unui Humvee este de 220.000 USD, fiecare Humvee fiind sustinut de cîte trei parasute G-11B cu diametrul de 30,5 m. Norocul militarilor americani fiind acela ca parasutarea personalului se face separat de tehnica din dotare si de lazile de munitii.

Raionul de parasutare este restrîns ca arie si toate avioanele îsi parasuteaza personalul si tehnica de lupta în acelasi raion de parasutare. De aceea, regulamentele prevad ca la aparitia unui incident de tipul celui înregistrat în poligonul bazei Hohenfels, conducatorul aplicatiei sa sisteze parasutarea, întrucît exista posibilitatea ca alte autoturisme Humvee sa cada peste parasutistii ajunsi la sol. Surprinzatoare în aceasta situatie este indisciplina manifestata de militarii americani, prin decizia de continuare a parasutarii, din cel de-al doilea si al treilea avion, dupa ce la primul deja existase un accident major.

http://www.ziaruldegarda.ro/

Acest articol a fost publicat în ARMATA(NATO). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Atentie cad Humvee !

  1. xaeus zice:

    Intre timp, rusii au divizii aeropurtate de para-tancuri.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.